Den knapt så hemmelige strikkeliste

Farvning med avokado

img_5852

I var en del som spurgte, hvordan jeg havde farvet garn med avokado, så jeg vil forsøge at lave en lille guide.

Først fik jeg samlet det jeg skulle bruge, som i alt tæller 3 fed garn á 100 gr, en stor gryde (11 liter, mindre kunne også have gjort det, men ikke mindre end 8 liter), en balje til at vaske det overskydende farve af i og sidst, men vigtigst, 3 avokado sten og 2 avokado skræller – det har jeg i hvert fald brugt, men prøv dig frem! Farveintensiteten vil ændre sig ved flere/færre sten/skræller.

Garnet købte jeg på fed, så det var klar til at blive farvet. Jeg valgte et 100% uldgarn til 39 kr pr. fed – de findes både billigere og dyrere og i forskellige kvaliteter. Jeg var bare glad for denne, for den kradsede ikke, og så var jeg heller ikke ked af det, hvis farvningen gik helt galt.

Avokado sten og skræller har jeg samlet over noget tid. Det er vigtigt at gøre dem helt rene for frugtkød. Jeg holdt dem under hanen og skubbede med en køkkensvamp, inden jeg lagde dem til tørre i vindueskarmen. Jeg landede på 3 sten og 2 skræller, da de resterende skræller ikke var så pæne – om de kunne have været brugt til farvning – sikkert, men de røg altså ud.

Når man dykker ned i verden af plantefarvning, så dukker ordet “bejdsning” op. En lidt hurtig forklaring er, at man klargører garnet til, at tage imod farve. Det er IKKE nødvendigt at bejdse garn, som man farver med avokado STEN, da de indeholder tannis som gør det ud for bejdse. Det er bare vigtigt, at farvesuppen indeholder avokado sten.

Nå men – Jeg lagde sten og skæller i en gryde med koldt vand i en rimelig mængde. Jeg satte gryden over og lod det hele varme langsomt op sammen, indtil det nåede simrepunktet, her lod jeg det forblive – ikke koge. Farven trak mere og mere ud og jeg klappede mere og mere. Da jeg skønnede, at nu havde farvesuppen den farve jeg ønskede, slukkede jeg for gryden og lod den afkøle.

img_5827

img_5836

Sådan så suppen ud, da jeg slukkede for gryden.

Det er vigtigt at huske, at der ikke må ske store udsving i temperaturer. Samt at alt uldgarn (der ikke er superwash behandlet) skal håndteres forsigtigt, ellers kan det filte. Så alt omrøren og vask, skal foregå yderst forsigtigt.

Imens havde jeg lagt garnet i blød i vand ved stuetemperatur og ladt det suge alt det, det kunne.

Da farvesuppen var nedkølet til ca. stuetemperatur, lagde jeg garnet i gryden. Garnet skal være HELT dækket af farvesuppe/vand. Det vil være nødvenigt at tilsætte ekstra vand.

img_5838

Herefter skal det have lov til, at varme langsomt op og derefter simre i ca. 2 timer. Herefter slukkede jeg for gryden og lod det hele køle langsomt af. Garnet havde trukket alt farven til sig fra farvesuppen og vandet var nu helt klart. Jeg tog forsigtigt garnet op og skyllede det igennem, lagde det i blød med en eddike opløsning, for at binde farven yderligere, så slyngede jeg det, skyllede det igen, slyngede det igen og hængte det herefter til tørre og opnåede et – hvis jeg selv skal sige det – ret godt resultat! Jeg glæder mig i hvert fald til, at sætte pindene i det!

img_5870

 

- Birgitte

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den knapt så hemmelige strikkeliste